Syndrom hypothyreózy (snížené funkce štítné žlázy)

U lékaře
Syndrom hypothyreózy
Nástup hypotyreózy je pozvolný, a to je také charakteristické pro tento syndrom. Vzhledem k tomu, že jde o stav se sníženým metabolismem, imitují některé projevy příznaky stárnutí. Z laboratorních nálezů i při nepřítomnosti klinické symptomatologie hypotyreózy je namístě vyšetřit TSH u každé hypercholesterolemie, u nejasné anémie (častěji u sideropenické), u EKG změn s nálezem nízké voltáže, u nevysvětlitelného perikardiálního výpotku a nejasného zvýšení CK. Snížení natria v séru nacházíme již u pokročilé formy.

Laboratorní diagnostika periferní hypotyreózy je spolehlivě založená na vyšetření hladiny TSH, hodnotu od 3,5-4,0 mIU/l již považujeme za suspektní a je nezbytné doplnit vyšetřením protilátek a UZ štítné žlázy. Přítomnost zvýšeného titru protilátek svědčí pro imunogenní původ hypotyreózy, obvykle současně na UZ prokazujeme sníženou echogenitu tyroidey nebo její atrofii. Hladina T4 (FT4) a T3 (FT3) se snižuje až při déletrvajícím onemocnění a u subklinické hypotyreózy je v normě - vyjma syndrom nízkého T3.
O subklinické hypotyreóze se diskutuje téměř 30 let a zpočátku byl názor na substituční léčbu nejednotný, v průběhu let se většina lékařů přiklání k názoru léčbu zahájit, samozřejmě opatrně a malými dávkami, a pečlivě sledovat efekt. Při zahájení léčby je obvyklé, že pacient ubyde 2-4 kg odvodněním retinované tekutiny.

Léčba: u starších osob zásadně podáváme tyroxin, zcela výjimečně je nutné volit kombinovaný preparát, a jen při specifickém požadavku, a to jen přechodně, můžeme krátce přidat trijodotyronin. Snažíme se dosáhnout zlepšení klinického stavu a současně nezhoršit možné koronární obtíže, u starých osob začínáme dávkou 25-50 mg denně, zvyšujeme po 4-6 týdnech, s dosažením plné substituce nesmíme spěchat. Při stížnostech na palpitace se zvýšením dávky vyčkáme 1-2 měsíce, doplnění léčby beta-blokátorem většinou situaci řeší. Kontrolu TSH uskutečníme nejdříve za 4-6 týdnů po zvýšení dávky, pokud sledujeme i hladinu T4 (FT4), musí být odběr v odstupu nejméně 12 hodin od požití substituce.

Substituce musí být aplikována nejen nalačno, ale i odděleně od ostatní medikace, v opačném případě je zhoršená resorpce léku. Se zhoršenou substitucí počítáme i u některých chorob s postižením sliznice žaludku a střev, proto nelze předem substituční dávku určit. Dávka se pohybuje se mezi 50-150, výjimečně až 200-250 mg denně. Cílem je zlepšení subjektivního stavu a dosažení hladiny TSH mezi 1-2 mIU/l.

  Kolísání hladiny TSH při kontrolách je většinou způsobené nedodržením medikace či záměnou síly tbl., což je u starších či velmi starých lidí obvyklé. Roli zde hraje nejen bradypsychie, ale i hypoakuzie, a v neposlední řadě obava pacientů „z chemie“, a tudíž úmyslné poddávkování. U starých lidí bychom měli uvážit i sekundární hypotyreózu při hypopituitarismu, příznaky se obvykle neliší, ale nacházíme navíc hypotenzi, anémii, zcela chybí ochlupení.
Hladina TSH bývá v normě a je snížená hladina T4 (FT4). Příznaky hypogonadismu, kterým je hypopituitarismus provázen, u starých lidí lze obtížně klinicky zjištovat. Orientační vyšetření bazální hladiny kortizolu, LH, FSH a u mužů testosteronu povede vyšetření dále správným směrem. Při zjištění centrální etiologie hypotyrózy substituujeme nejříve hypokorticismus.

Štítky a MENU

1968 Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké školství Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Antioxydanty Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Crux medicorum Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Empatie Epidemiologie Erythema migrans Etnika Febrilní křeče Flejberk Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Insomnie Interna a kardiologie Invaze Ischemická choroba Janae Bradley Kašel Klysma neboli klystýr Kognitivní Kráťa Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Matka a její dítě Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Minerály moderní medicina Motivace Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oheň Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Patologie Placebo efekt Počasí Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Propedeutika Prostata Proteiny Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky Psychopatie Psychosomatická medicina Racionální výživa Radkin Honzák Radost Rakovina prostaty (caP) Relax Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Sociální sítě Somatizace a imunita Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Statiny Steak Steatóza jater Stomatologie strach stres Školní zdravotní služba Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka Urologie USA Úvod úzkost Verše Vilcacora Virosa Vitaminy Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zvěřina Židovský Životospráva a dlouhý život