Ztráta zraku odděluje od světa věcí, ale ztráta sluchu od světa lidí

Hluková tabulka klikněte pro zvětšení
Málokdo si uvědomuje, jak cenným smyslem je sluch.

Ztráta zraku odděluje postižené od světa věcí, ale ztráta sluchu od světa lidí. Má ještě další nepříznivý dopad. Zatímco nevidomé všichni litují a snaží se jim pomoci, nedoslýchavým se posmívají a neslyšícím vůbec nerozumějí. Tato porucha omezuje i rozsah a možnosti kompenzace, kterou je mozek schopen realizovat například po ztrátě zraku.

U nevidomých se do nepoužívané zrakové kůry „přestěhují“ spoje z jiných senzorických orgánů (=tělesných čidel) a člověk začne „vidět a číst“ prsty, dokonce sem míří signály z konce slepecké hole, zjemní a zostří se sluch a není bez zajímavosti, že mnoho takto postižených osob vynikne na hudební scéně. Ray Charles, Jaroslav Ježek, Stewie Wonder, The Blind Boys of Alabama, úžasné české dívčí trio Makabara a další. U lidí po ztrátě sluchu nic podobného nenastane.

Ucho nás spojuje především s jinými lidmi a stejně, ne-li více také s celou ostatní skutečností. Je nechráněné; oči můžeme přivřít, ale uši nemají žádná víčka. Protože nás mají bezpečněji chránit. Vnímáme jimi pohotověji, protože jsou biologicky důležitější. Jak napsal Tomáš Řiháček z MU v Brně, zrak nás spíše oddaluje, kdežto sluchem se dotýkáme na dálku. Část sluchové dráhy totiž míří přímo do jednoho z emočních center, mozkového jádra amygdaly, kde je zpracováno jako signál rozlišující pohodu nebo nebezpečí.
Hlučný letoun L-159

Světelný smog otravuje především astronomy, nám nepřipadá tak nesnesitelný, přestože spánkoví odborníci tvrdí, že kvalitu spánku zhoršuje. Akustický smog narůstá průběžně – ticho je čím dál tím vzácnější – a škodí, ať už si to uvědomujeme, nebo ne. Poškozuje přímo sluchové ústrojí, vyvolává nepříznivé emoční a fyziologické odpovědi, vede ke spánkovým poruchám a nepříznivě ovlivňuje pracovní výkon.

 Je pověrou, že pokud si na hluk zvyknem, že nevadí. Vadí! Ještě více vadí přetěžování sluchu hlukem, který dobrovolně (a někdy vytrvale) nasazujeme nad ten, který pasivně musíme snášet. Především takový, který směřuje prostřednictvím sluchátek a ušních špuntů v intenzitě kolem stovky decibelů přímo na bubínek. Že je to „in“ je sluchovému ústrojí jedno – zpracuje to stejně debaklově jako kravál pneumatické vrtačky.
Tabulka uvádí přehled zdrojů hluku okolo nás.

Pojďme ale k těm nejhnusnějším zvukům. Nejsou to projevy politiků, jak by se dalo v současné rozčeřené době očekávat, ale univerzálně působící negativní signály. Vědci z Newcastle University jich s láskou a péčí vybrali deset. Aby to vykompenzovali, dodali též některé zvuky milé a jak to tak na světě chodí, v počtu pochopitelně menším. Pojďme se tedy chutě podívat na inventuru nejodpornějších akustických signálů seřazených od toho nejhnusnějšího dále.

univerzálně působící negativní signály
1. Skřípání nože o láhev;
2. Skřípání vidličky o sklenici;
3. Skřípání křídy o tabuli;
4. Skřípání pravítka o láhev;
5. Skřípání nehtů o tabuli;
6. Ženský vřískot;
7. Bruska
8. Kvílení brzd;
9. Dětský pláč;
10. Elektrická vrtačka.

Já bych tady za sebe přidal „zubní“. Předložil jsem seznam na terapeutické skupině a dočkal se dalších priorit, s nimiž vědci snad ani pokusy nepodnikali: mrouskání koček a pilování nehtů. Je ale také vidět, jak je věda důkladná; mně by nenapadlo škrábat pravítkem o flašky. A které jsou ty příjemné? Tentokrát seřazené opačně, tedy poslední jako nejpříjemnější.

1. Potlesk;
2. Dětský smích;
3. Hrom;
4. Tekoucí voda.

S výčtem příjemných zvuků bych souhlasil s dodatkem, že tekoucí voda by pro mne nebyla tím posledním. Jistě každý z nás – já také – zná ještě příjemnější, které jsou pro něj víc než rajskou hudbou. Jen by neměly svou intenzitou přehlušit kvákání žáby.

Štítky a MENU

1968 Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké školství Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Antioxydanty Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Crux medicorum Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Empatie Epidemiologie Erythema migrans Etnika Febrilní křeče Flejberk Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Insomnie Interna a kardiologie Invaze Ischemická choroba Janae Bradley Kašel Klysma neboli klystýr Kognitivní Kráťa Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Matka a její dítě Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Minerály moderní medicina Motivace Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oheň Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Patologie Placebo efekt Počasí Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Propedeutika Prostata Proteiny Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky Psychopatie Psychosomatická medicina Racionální výživa Radkin Honzák Radost Rakovina prostaty (caP) Relax Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Sociální sítě Somatizace a imunita Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Statiny Steak Steatóza jater Stomatologie strach stres Školní zdravotní služba Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka Urologie USA Úvod úzkost Verše Vilcacora Virosa Vitaminy Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zvěřina Židovský Životospráva a dlouhý život