Divizna jako léčivá rostlina v medicině chránila prý před zlými duchy a ďáblem...nás dnes účinně chrání hlavně před kašlem, je to zlato, které léčí.

Divizna velkokvětá

Co víme o léčivých rostlinách?

Historie učí a předává zkušenosti staletí požívání bylinek  v lidové medicině. A báby kořenářky měly vyzkoušené směsi bylinek na všechno. Pomáhala jim i důvěra a levný přístup k bylinkové medicině. Jsou na světě i kytičky co mají léčivé účinky skutečné a vyzkoušené...nezapomínejte na tuto přírodní pomoc člověku  v nouzi.
Divizna - říká se jí také královská svíce, její dlouhé lodyhy se kdysi opravdu používaly jako pochodně.. byla i rostlinou magickou, chránila prý před zlými duchy a ďáblem.. nás dnes účinně chrání hlavně před kašlem, je to zlato, které léčí..

Divizna je ztepilá a okrasná dvouletá bylina, která prvním rokem tvoří přízemní růžici plstnatých, jakoby sametových listů, a teprve druhým rokem vyráží mohutná kvetoucí lodyha, která někdy dorůstá výšky až 2.5 metru.
U nás ji můžeme najít na teplých slunných místech, na skalách, u polí, na okraji lesů, především na jižních stráních, kde se opakovaně vysemeňuje. Lze ji ale také pěstovat na zahrádce, důležité je jí dopřát hodně slunce, na zálivku je nenáročná a navíc je velice zdobná.
Existuje mnoho druhů divizny, nejznámější jsou např. Divizna velkokvětá (sápovitá), malokvětá, černá, ozdobná.. někdy je nesnadné je od sebe odlišit a identifikovat. To nám však nevadí, protože pro léčebné účely můžeme používat jakoukoli z nich, obsaženými látkami se téměř shodují.

I když dříve se k léčebným účelům běžně používaly i listy divizny, dnes sbíráme hlavně její květy, v období od května do září. Květ divizny má své specifikum, ráno se otevře a ještě ten samý den večer opadává, je proto nutné ho z rostliny sklízet postupně každý den. 

Sbíráme pouze žlutý květ bez kalicha, který lze jednoduše lehkým tahem vyjmout. Květy nemačkáme a zacházíme s nimi velice opatrně.
Sušení květů by mělo být co nejrychlejší, optimálně během jednoho dne. Výhodou je, že je můžeme sušit i na přímém slunci, nebo při poměrně vysoké teplotě v otevřené troubě (do 60°C). Pokud nám květy při sušení zhnědnou, vyhodíme je, nemícháme je s kvalitně usušenou drogou, protože bychom ji tím znehodnotili. Správně usušené květy si zachovávají žlutou barvu. 
Skladujeme je v dobře hermeticky uzavíratelných nádobách, papírové či látkové sáčky nejsou vhodné, droga by v nich zvlhla a ztratila svůj účinek.

Divizna je známým a velice často používaným přírodním lékem na nemoci dýchacích cest, kašel, bronchitidu a ulevuje také při astma. Obsažené látky účinně léčí jak suchý a dráždivý kašel, tak kašel doprovázený silnou sekrecí. 

Účinek divizny je v tomto případě dvojí, podporuje totiž produkci sekretu, pomáhá tělu se ho zbavovat, te dy zlepšuje vykašlávání. Zároveň na sliznicích dýchacích cest vytváří ochranný povlak, který je chrání před vysycháním a přílišným drážděním. Zejména při zánětech horních cest dýchacích nám může být skvělým pomocníkem, ulevuje od bolestivého a dávivého kašle a zkracuje dobu léčení.

Za tímto účelem pijeme čaj z květů divizny, nebo bylinné směsi s jejím obsahem. Často se kombinuje např. s květem černého bezu, hluchavkou, fenyklem, heřmánkem, jitrocelem, tymiánem, květem lípy a pod. Najdeme ji běžně v průduškových směsích a tzv. prsních čajích, zakoupených v lékárně.
Divizna má ve formě čaje příjemnou chuť, i děti a lidé, kteří bylinné čaje "nemusí", jsou často ochotni ji v době nemoci užívat. Diviznový čaj sladíme medem, bylinným sirupem, popřípadě vůbec. Výluh přelijeme přes husté sítko, zbavíme se tak případných jemných chloupků, které by mohly dráždit sliznice.

Květ divizny má i další léčebné účinky na náš organismus. Dříve se často používal k léčbě katarů zažívacího traktu, žaludku, střev a podporu léčby průjmových onemocnění. Působí také močopudně, má tedy i čistící účinek na naše tělo. 
Divizně se přisuzuje i lehký dezinfekční a antibakteriální účinek, jak vnitřně, tak při vnějším užití. Z tohoto důvodu se nálev, odvar, nebo mast z květů používaly pro podporu hojení poranění kůže a špatně se hojících kožních nemocí.
Rozmačkané květy divizny, umíchané do kašovité hmoty, se místně přikládaly na záněty žil, bércové vředy a hemoroidy, dodnes můžeme najít přípravky s jejím výtažkem pro léčbu zmíněných potíží. 

Pokud máte to štěstí a v blízkosti vašeho domova se tato ušlechtilá bylina vyskytuje, určitě si nasušte zásobu jejích zlatých léčivých květů. Vězte, že těch pár minut denně, strávených jejich sběrem, se vám mnohonásobně vyplatí.
--

použitá literatura: Encyklopedie bylin a koření


Štítky a MENU

1968 Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké školství Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Antioxydanty Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Crux medicorum Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Empatie Epidemiologie Erythema migrans Etnika Febrilní křeče Flejberk Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Insomnie Interna a kardiologie Invaze Ischemická choroba Janae Bradley Kašel Klysma neboli klystýr Kognitivní Kráťa Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Matka a její dítě Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Minerály moderní medicina Motivace Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oheň Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Patologie Placebo efekt Počasí Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Propedeutika Prostata Proteiny Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky Psychopatie Psychosomatická medicina Racionální výživa Radkin Honzák Radost Rakovina prostaty (caP) Relax Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Sociální sítě Somatizace a imunita Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Statiny Steak Steatóza jater Stomatologie strach stres Školní zdravotní služba Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka Urologie USA Úvod úzkost Verše Vilcacora Virosa Vitaminy Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zvěřina Židovský Životospráva a dlouhý život