Vitaminy antioxydanty bílkoviny a minerály to je vyvážená strava. V období zvýšeného výskytu infekcí odborníci doporučují přiměřeně zvýšit i příjem vitaminů na posílení imunitního systému.

Propečená kotletka
Vitaminy jsou látky, které si tělo většinou nedovede samo vytvořit,
 musí je přijímat ze stravy.

Existují vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a ve vodě (vitaminy řady B, C). Kojencům zajišťuje jejich dostatečný přísun mateřské mléko. Po půlroce přichází ke slovu dokrmování, zejména konzumace pestré stravy s dostatečným množstvím ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, vajec, libového masa, ryb, luštěnin a rostlinných olejů a u větších dětí celozrnného pečiva a cereálií.

A – antioxidant, má zejména vliv na správnou funkci oční sítnice, kvalitu pokožky a sliznic. Posiluje imunitu, je potřebný pro růst a regeneraci tkáně, tvorbu kostí, růst vlasů. Vyskytuje se v mléce, zelenině, játrech.

B1 – udržuje funkce centrálního nervového systému, důležitý pro přeměnu sacharidů na energii. Obsahují ho obiloviny, semena, luštěniny, maso, vnitřnosti a mléčné výrobky.

B2 – důležitý pro dobrý stav pokožky, očí, srdce a dalších orgánů, pro tvorbu červených krvinek, nezbytný pro uvolňování energie z potravy. Jeho výskyt je stejný jako u vitaminu B1.

B5 – důležitý pro normální růst a syntézu proteinu. Obsahují ho játra, vejce, mléko a kvasnice. B6 – nutný pro správný psychomotorický vývoj dětí, zdravou pokožku, imunitní systém, podporuje trávení, využívání bílkovin v těle. Najdeme ho v kvasnicích, játrech, rybách, drůbeži, vejcích, ale také v bramborách, sójových bobech, luštěninách, obilných klíčcích a listovém salátě.

B12 – podporuje tvorbu červených krvinek a činnost nervového systému, ulehčuje trávení. Je obsažen ve vnitřnostech a mořských řasách.

C – antioxidant, podporuje imunitní funkce, nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže, pro hojení. Usnadňuje vstřebávání a využití železa, tvorbu kolagenu. Najdete ho v zelenině a ovoci.

D – nepostradatelný pro vývoj kostí a zubů, součástí prevence osteoporózy v dospělosti. Důležitý při regulaci rovnováhy tekutin v těle. Tvoří se v kůži při slunečním záření. Obsahuje ho mléko, žloutky a rybí tuk.

Kuřecí steak
E – antioxidant, stimuluje imunitní systém a hojení, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, základ pro růst svalových i jiných tkání. Obsahují ho rostlinné oleje a tuky (slunečnicový, sójový), semena, pšeničné klíčky, ořechy, luštěniny (zejména sójové boby a hrách) a některé druhy ovoce a zeleniny (ostružiny, avokádo, papriky či chřest).

K – podporuje správnou srážlivost krve. Většinu si tělo dokáže vyrobit samo v tenkém střevě. Obsahuje ho také listová zelenina, brokolice, fazolové lusky, rajčata, mrkev, zelené koření, zelený čaj, játra, žloutky, pistácie a pšeničné klíčky.

Minerály

Vápník – pro stavbu a vývoj kostí a zubů, řízení nervových impulzů, srážlivost krve a regulaci srdečního rytmu. Je v mléce, listové zelenině, luštěninách, mořských řasách, sóji, lískových ořeších, květáku, růžičkové kapustě, brokolici, fících a máku.

Měď – podporuje růst a spolu s dalšími minerálními látkami ochraňuje tělo, podporuje využití cukrů. Obsahují ji játra, kakao, ořechy a houby.

Hořčík – má vliv na správnou činnost svalů, nervů, stavbu kostí a dobrý stav oběhového systému a trávení. Vyskytuje se v obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci, semenech a bramborách.

Mangan – důležitý při tvorbě kostí. Zasahuje do přeměny cukrů, cholesterolu, hormonů štítné žlázy i pohlavních hormonů. Obsahují ho ořechy, mandle, obilí, listová zelenina, kakao a čaj.

Zinek – antioxidant, důležitý pro růst a vývoj organismu, má vliv na metabolismus cukrů, bílkovin a vitaminů. Nejvíce ho obsahují ovesné vločky.

Železo – působí při tvorbě červeného krevního barviva. Nejvíce se vyskytuje v mase a vnitřnostech, také v obilovinách, fazolích, čočce, meruňkách, švestkách, ořeších a mandlích.

Sodík a draslík – pro regulaci krevního tlaku musejí být spolu v rovnováze. Sodík obsahuje květák, mrkev, špenát, hlávkový salát, vejce, sůl (i mořská) a draslík sušené meruňky, fíky, avokádo, brambory, červené fazole.

  Pro dítě je nejdůležitější zdravý životní styl a správné stravování  
Jod – důležitý pro raný vývoj orgánů, zejména mozku. Nezbytný pro činnost štítné žlázy. V ČR se jodem obohacuje kuchyňská sůl. Vyskytuje se především v mořských rybách.

Dětem podáváme pestrou stravu, čímž zajistíme pravidelný přísun všech vitaminů ve vyváženém množství. Dostatečný příjem zeleniny zároveň působí proti obezitě, poruchám zažívacího traktu a zvyšuje imunitu.

Dětem, které syrovou zeleninu odmítají, ji nabídneme uvařenou v páře, hojně posypanou sýrem nebo s jejich oblíbeným dresinkem. Můžeme také zapojit fantazii a aranžovat ji v různých tvarech a obrazcích. Jestliže se budou střídat chutě i konzistence, děti budou zvědavě očekávat další změnu.

Některým nechutná ovoce, dalším maso, jiným mléko…existuje mnoho variant a možností, jak přísun vitaminů a minerálů zajistit.

Jestliže usoudíte, že strava dítěte neobsahuje vše, co by měla, poraďte se ještě před koupí volně prodejných vitaminových preparátů s lékařem. Nevhodné je užívání těchto přípravků například při některých onemocněních a alergiích. Také je důležité nepřekračovat doporučené dávkování a neužívat několik přípravků najednou. Dětem do 15 let nepodáváme vitaminové doplňky určené pro dospělé, potřebují dávkování s ohledem k aktuálnímu stavu vývoje a tělesné hmotnosti.

I pro malé děti jsou vyvinuty multivitaminové přípravky s vhodným poměrem vitaminů a minerálů k dennímu užití, a to v nejrůznějších formách, jako jsou například sirupy, pastilky v nejrůznějších tvarech a barvách, šumivé tablety, žvýkací tablety, často se sladkou nebo ovocnou příchutí a příjemnou vůní. Jejich využívání se nabízí především v době zvýšeného nebezpečí infekcí, když dítě pobývá v kolektivu.

V období zvýšeného výskytu infekcí odborníci doporučují přiměřeně zvýšit i příjem vitaminů na posílení imunitního systému.

Pokud je dítě zdravé, je třeba dbát, aby nedošlo k jejich nadbytku. Opačným extrémem, který by mohl vyvolat vážné zdravotní problémy, je nedostatek (hypovitaminóza) či trvalý nedostatek vitaminů čili avitaminóza. Do budoucna je pro dítě nejdůležitější zdravý životní styl a správné stravovací návyky.




Štítky a MENU

1968 Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké školství Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Antioxydanty Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Crux medicorum Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Empatie Epidemiologie Erythema migrans Etnika Febrilní křeče Flejberk Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Insomnie Interna a kardiologie Invaze Ischemická choroba Janae Bradley Kašel Klysma neboli klystýr Kognitivní Kráťa Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Matka a její dítě Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Minerály moderní medicina Motivace Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oheň Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Patologie Placebo efekt Počasí Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Propedeutika Prostata Proteiny Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky Psychopatie Psychosomatická medicina Racionální výživa Radkin Honzák Radost Rakovina prostaty (caP) Relax Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Sociální sítě Somatizace a imunita Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Statiny Steak Steatóza jater Stomatologie strach stres Školní zdravotní služba Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka Urologie USA Úvod úzkost Verše Vilcacora Virosa Vitaminy Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zvěřina Židovský Životospráva a dlouhý život