Znaky osobnostních poruch u člověka.

Klid na duši - horský terén - krátký oddech od deprivantů
Sociálně úspěšní, subkliničtí, sociálně přizpůsobení psychopati, kterým říkáme deprivanti mívají také některé znaky poruch osobnosti.

U těchto ofenzivních deprivantů se v některých sociálních situacích a interakcích projevují některé znaky antisociální poruchy osobnosti a dalších pathologií. Příkladem jsou histrionské, narcistické, paranoidní nebo dysforické poruchy osobnosti.

Ta skutečnost, že se u deprivantů shledáváme jen s některými znaky poruchy osobnosti jen v jistých situacích a interakcích, s nikoli velkým počtem znaků ve většině situacích je odlišuje od lidí s plně vyvinutou, klinicky definovanou poruchou osobnosti.

K pochopení deprivantů bývá nutné delší sledování z blízkosti. Jejich masmediální obraz, pokud jsou veřejně činní na "makroúrovni" je dokonale zavádějící. V masmédiích mívají "své lidi", případně je zcela kontrolují.

Další sdělení v pokračování - pro přemýšlení si přehrajte video, než se neznámé formulace usadí ve vašem vědomí. Některé odbornější termíny nutno vyhledat.

Znaky osobnostních poruch
Že je třeba se učit neustále, věděli a tvrdili veřejně i různí sociopaté znáte to - učit se, učit se...pro dnešní rychlý vývoj světa je potřeba vědět víc, kde se kdo skrývá a je nejasně i nepřesně označen za veřejného podivína, magora, demagoga, blbce lidově. Věda pokročila a zná své poruchy osobnosti dokonce podle skóre závažnosti (výskytu), které jim přisoudilo 496 náhodně zvolených, plně kvalifikovaných, zkušených amerických psychiatrů a psychologů. Stejně tak u antisociální poruchy.

Histrionská porucha osobnosti
  1. Vyžaduje trvalé citové projevy druhých lidí ve vztahu k sobě, vyžaduje nadměrné uklidňování, souhlas s tím, co dělá.
  2. Sklon k vytváření rychlých a intenzivních citových vazeb, pocity a očekávání, které nevyplývají ani ze souvislosti ani z minulosti.
  3. Vytváření vazeb nebo romantických vztahů k lidem, kteří jsou citově nedosažitelní.
  4. Vysoká sugestibilita, snadná ovlivnitelnost.
  5. Sklon k sexuálně svůdnému nebo provokativnímu chování, vědomému i nevědomému.
  6. Emoce vyjadřuje nepřiměřeně a teatrálně.
  7. Fantazie o tom, že najde ideální dokonalou lásku.
  8. Neschopnost zklidnit se ve stresu, ke zvládnutí afektu vyžaduje pomoc druhé osoby.
  9. Emoce mají sklon spirálovitě stoupat mimo kontrolu, projevují se krajnosti smutku, úzkosti, zuřivosti, vzrušení.
  10. Bojí se odmítnutí lidmi, na nichž mu/jí citově záleží.
  11. Svou tělesnou přitažlivost do krajnosti využívá k získání pozornosti druhých lidí.
  12. Sklon k úzkosti.
  13. Sklon k volbě věkově, sociálně, intelektově nepřiměřených sexuálních partnerů nebo romantických partnerů.
  14. Na stres odpovídá tělesnými příznaky (bolesti hlavy, zad, břicha, asthmatické potíže)
  15. Vnímání je neurčité, "impresionistické", neschopnost soustředit se na specifické podrobnosti.
  16. Vyhledává možnosti být středem pozornosti.
  17. Emoce se střídají rychle a nepředvídatelně.
  18. Pod vlivem silných emocí sklon k iracionálnímu chování, výrazný odklon od svého běžného chování.
  19. Obává se samoty, vyvine velkou námahu, aby nedošlo k osamění.
  20. Sklon nechat se vtáhnout do vztahů, kde je emočně nebo fyzicky zneužíván/a, a zůstávat v nich.
To be continued....pokračování příště rozměry osobnosti 

Tenhle protestsong je dost často opomíjený, ale stojí za to, dobrá písnička, Karel Kryl a Marta Kubišová jsou asi nejznámější "umělecké oběti" roku 68....navíc ty slova o základnách střel se hodí i do dneška.
"Také si myslím, že se na ni zapomíná. Píseň jsem objevil před pár lety a hned mne chytila. Když jsem se zaposlouchal do textů, zjistil jsem, jak je to tvrdě odsuzující text, na rovinu a bez žádných jinotajů."

Zdroj: Život s deprivanty, Základy stupidologie, STOUT, M. The sociopath next door. New York : Broadway Books, 2005.

Štítky a MENU

1968 Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké školství Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Antioxydanty Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Crux medicorum Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Empatie Epidemiologie Erythema migrans Etnika Febrilní křeče Flejberk Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Insomnie Interna a kardiologie Invaze Ischemická choroba Janae Bradley Kašel Klysma neboli klystýr Kognitivní Kráťa Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Matka a její dítě Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Minerály moderní medicina Motivace Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oheň Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Patologie Placebo efekt Počasí Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Propedeutika Prostata Proteiny Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky Psychopatie Psychosomatická medicina Racionální výživa Radkin Honzák Radost Rakovina prostaty (caP) Relax Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Sociální sítě Somatizace a imunita Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Statiny Steak Steatóza jater Stomatologie strach stres Školní zdravotní služba Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka Urologie USA Úvod úzkost Verše Vilcacora Virosa Vitaminy Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zvěřina Židovský Životospráva a dlouhý život