C- reaktivní protein (CRP)

C-reaktivní protein je bílkovina
C-reaktivní protein (CRP) byl prokázán v roce 1930 na Rockefellerově univerzitě v USA v plazmě nemocných pneumokokovou pneumonií, jako protein reagující s C-polysacharidem buněčné stěny pneumokokových buněk. Časná fáze systémové zánětlivé reakce byla později nazvána „odpovědí akutní fáze“, i když zvýšené koncentrace CRP jsou prokazovány nejen při akutních, ale i chronických zánětech a u řady dalších onemocnění. K rozvoji odpovědi akutní fáze vedou nejčastěji infekce, úrazy, operace, popáleniny, infarkty, imunologicky i neimunologicky podmíněné zánětlivé procesy a pokročilá nádorová onemocnění.

CRP je dominujícím proteinem akutní fáze a jeho koncentrace se může za patologických stavů zýšit až
1000x. U bakteriálních infekcí dosahuje hodnot 100-300 mg/l a více, na rozdíl od virových, mykobakteriálních a parazitárních infekcí, kdy dochází jen k mírnému vzestupu CRP (20-50 mg/l). Vzestup CRP je velmi rychlý, během 6-10 h, maxima dosahuje za 24-48 h, a k normálním hodnotám se vrací během
asi 4 dnů. U zdravých jedinců je sérová koncentrace CRP obvykle niž-
ší než 1 mg/l (90% má CRP pod 3 mg/l). Obecně používaná hranice normálních hodnot CRP je 5 mg/l.
Užitečné je průběžné sledování koncentrace CRP během léčby. Úspěšná terapie antibiotiky se projeví
rychlým poklesem, při neúspěšné léčbě zvýšené koncentrace CRP přetrvávají.
Skutečný „come-back“ zažívá CRP v současnosti, zejména se zjištěním,že hodnoty nad 2-3 mg/l lze poklá-
dat za prediktivní ukazatele pozdější koronární příhody u nemocných anginou pectoris, a dokonce toto ohrožení bylo prokázáno i na velkých souborech zdravých jedinců.
  Zvýšení koncentrace CRP může svědčit pro přítomnost zánětu v koronárních tepnách (např. u vulnerabilního ateromového plátu) a zvyšuje riziko koronární příhody.

Spolu s vyšším cholesterolem a dalšími rizikovými faktory je jedním ze základních ukazatelů rizika komplikace aterosklerózy . Protože se pro tyto účely pohybujeme v hodnotách CRP pod hranicí normálních hodnot, je nezbytné použít soupravy na vysoce citlivé (ultrasenzitivní) stanovení CRP, v rozsahu hodnot 0,1-20 mg/l. Zánět hraje důležitou roli při aterotrombóze a zjišťování markeru zánětu, jako je vysoce citlivé (highsensitivity) CRP(HSCRP), nás může informovat o riziku ruptury ateromového plátu. V praxi se často používá rozdělení hodnot CRP na tercily: < 4 mg/l nízké riziko, 4-9 mg/l střední riziko a >9 mg/l vysoké riziko.
Běžně používané soupravy na stanovení CRP mají detekční limit od 3 mg/l do 8 mg/l a rozsah měření do 250 mg/l. Tyto klasické soupravy nejsou použitelné pro predikci rizika kardiovaskulárními onemocněními. Kromě turbidimetrických a nefelometrických měření se používají i metody latexové nebo luminometrické.-
Měření koncentrační hladiny CRP tedy C-reaktivního proteinu pomáhá při rozlišení bakteriální a virové infekce. Běžná koncentrace CRP v séru zdravých jedinců je nízká (0-7 mg/l). Při bakteriální infekci se výrazně zvýší během 6-12 hodin. Ve většině případů platí, že zvýšené koncentrace CRP jsou typické pro bakteriální onemocnění, na rozdíl od virového, kdy koncentrace CRP zůstává v normálním rozmezí. Při úspěšné léčbě antibiotiky dochází k rychlému poklesu, při neúspěšné léčbě zvýšení přetrvává.

C-reaktivní protein (CRP) patří mezi reaktanty akutní fáze s rychlou odpovědí. Je produkován játry, jeho plazmatická koncentrace se zvyšuje již 6 hodin po vypuknutí zánětlivého procesu nebo jiném náhlém poškození tkání, maxima dosahuje za 24 - 48 hodin.
-
Sezonní respirační infekce jsou ve velké většině akutně probíhající a postihují horní dýchací cesty, případně i další orgány, jako je střední ucho nebo vedlejší nosní dutiny. Respirační infekce jsou častým důvodem k pracovní neschopnosti našich pacientů a velmi často jsou označovány jako „common cold“ - jinak také jako chřipková onemocnění.
 Ve skutečnosti se ale o chřipku nejedná a onemocnění bývá vykazováno jako J00 akutní zánět nosohltanu - nasopharyngitis acuta (prosté nachlazení), J02 akutní zánět hltanu - pharyngitis acuta, J04 akutní zánět hrtanu a průdušnice - laryngitis et tracheitis acuta či jiná podobná onemocnění. Tyto nemoci jsou převážně virového charakteru (adenoviry, rinoviry, virus parainfluenzy, RS viry a další). Rinovirů je více než 100 a rozlišení, zda se jedná o virovou, nebo bakteriální infekci, je možné díky vyšetření CRP, měření koncentrační hladiny C-reaktivního proteinu pomáhá při rozlišení bakteriální a virové infekce.
-
Rýma je vedoucí příznak rinovirové infekce - nejčastější příčiny akutních respiračních nákaz, takzvaných nemocí z nachlazení, k ní se pak později přidružuje bolest hlavy, subfebrilie, slzení očí, nucení ke kýchání, rinolálie, pálení v krku nebo i chrapot. Postupně se sekrece z nosu stává hnisavou, je třeba vzhledem k přenosu časté umývání rukou, výměna kapesníků, většinou toto banální onemocnění trvá 5-7 dnů, ve zcela malém procentu se může vytvořit otitida, případně sinusitida.

Vedle virových infekcí může být postižen dýchací systém i bakteriemi, jedním z hlavních představitelů této skupiny je Streptococcus pneumoniae, vyvolávající i závažné zápaly plic - pneumonie či bronchopneumonie, případně meningitidy nebo až septický stav. Prevencí tohoto závažného onemocnění je očkování polysacharidovou pneumokokovou vakcínou, která je dostupná i v České republice a je schopna tvořit protilátky u větších dětí a dospělých. Pneumokoky vyvolávají většinu otitid u dětí, sinusitid a zápalů plic - takzvané komunitní pneumonie, většinou u starších osob.

 Streptococcus pneumoniae je grampozitivní nepohyblivý a nesporující aerobní diplokok ve tvaru kávového zrna. Mikroskopický laboratorní průkaz tohoto patogena je možný, pokud je proveden nátěr po odběru sputa.
Provedení CRP testu mnohem specifičtějším vyšetřením při zánětu než donedávna používaná rychlost sedimentace erytrocytů (FW, "sedimentace"), ve vyspělých zemích se jedná o nejčastěji vykonávané vyšetření v lékařské praxi - od běžného praktického nebo dětského lékaře až po vysoce specializovaná pracoviště. Zároveň se jedná o test rychlejší než sedimentace (několik málo minut oproti hodinám), je možné jej použít i na rutinní průběžné hodnocení zvolené léčby.

Protože podstata provedení stanovení CRP je díky pokrokům vědy relativně jednoduchá, dostává se tento užitečný test nyní i do domácího použití.
Test pro stanovení hladiny CRP doma

Hodnoty CRP a vyhodnocení
0 - 10 mg/l - obvyklá hladina CRP

Tento výsledek znamená, že vzorek obsahuje obvyklou hladinu CRP. Bakteriální infekce se testem nepotvrdila a užívání antibiotik v tomto případě pravděpodobně nepovede ke zlepšení zdravotního stavu.

Normální fyziologické koncentrace CRP ovšem zcela nevylučují přítomnost menšího, lokalizovaného zánětu nebo některého chronického onemocnění, u něhož je odpověď imunitního systému v akutní fázi minimální (příkladem může být: systémová progresivní skleróza, lupus erythematodes, vředová kolitida). Produkce CRP může být rovněž narušena poškozením jaterních buněk (jsou opovědné za tvorbu CRP v krvi) nebo poruchou funkce buněk imunitního systému.

10 až 30 mg/l - zvýšená hladina CRP

Zvýšená hladina CRP obvykle odpovídá mírné bakteriální infekci. K typickému prudkému nárůstu dochází při zánětlivém onemocnění organizmu, nárůst většinou pokračuje k výrazně zvýšeným hodnotám CRP v průběhu několika hodin. Nárůst hladin CRP nad 10 mg/l však mohou způsobit i některé viry. Nasazení a užívání antibiotik při správné indikaci může vést ke zlepšení zdravotního stavu.

Mírně zvýšené hodnoty CRP naopak mohou mít osoby podstupující zvýšenou fyzickou zátěž, lidé s inzulínovou rezistencí a diabetem, kuřáci, lidé trpící poruchami spánku, vysokým krevním tlakem. Hodnota CRP do 20 mg/l se může objevit u žen v 3. trimestru těhotenství.

Více než 30 mg/l - výrazně zvýšená hladina CRP

Výrazné zvýšení hladin CRP svědčí pro bakteriální infekci. Nasazení a užívání antibiotik bude zřejmě prospěšné pro zlepšení zdravotního stavu. je vhodné ke zlepšení zdravotního stavu. Úspěšná antibiotická terapie by se měla projevit rychlým poklesem hladiny CRP, naopak při neúspěšné léčbě přetrvává zvýšená hladina CRP.

Štítky a MENU

1968 Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké školství Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Antioxydanty Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Crux medicorum Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Empatie Epidemiologie Erythema migrans Etnika Febrilní křeče Flejberk Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Insomnie Interna a kardiologie Invaze Ischemická choroba Janae Bradley Kašel Klysma neboli klystýr Kognitivní Kráťa Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Matka a její dítě Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Minerály moderní medicina Motivace Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oheň Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Patologie Placebo efekt Počasí Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Propedeutika Prostata Proteiny Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky Psychopatie Psychosomatická medicina Racionální výživa Radkin Honzák Radost Rakovina prostaty (caP) Relax Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Sociální sítě Somatizace a imunita Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Statiny Steak Steatóza jater Stomatologie strach stres Školní zdravotní služba Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka Urologie USA Úvod úzkost Verše Vilcacora Virosa Vitaminy Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zvěřina Židovský Životospráva a dlouhý život